Tüketici ihtiyaçlarının kesintisiz karşılanması için yeni yapılanmada teknoloji başrolde olacak. Müşteri alışkanlıklarının takibi ve alışveriş deneyiminin geliştirilmesi önemini koruyacak.

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından yedinci kez düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 21 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen üçüncü oturumunda, pandemi sonrası perakende sektörünün yeni normallerinin neler olacağına odaklanıldı. Bu oturumda PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü Lideri Adnan Akan’ın moderatörlüğünde, KoçSistem Genel Müdürü ve KoçDigital Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Karaca, Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş, Tekzen Ticaret ve Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, d.ream CEO’su Umut Özkanca ile MediaMarktSaturn COO ve MediaMarkt Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım’ın katılımlarıyla “Perakendede Yeni Yapılanma Nasıl Olacak?” konusu ele alındı.
Pandemi ile mücadele aşamasında hizmetlerin aksamadan sürmesi için hızla aksiyon alan perakende sektörünün, birçok sektör için de kuralların belirlenmesinde öncü rol oynadığı vurgulandı. Pandemi sonrası oluşan yeni normallerle iş hayatının farklı açılardan nasıl değiştiği ve değişmeye devam edeceği, perakendenin bu değişime adaptasyonunda yapılanlar ve yapılması gerekenler görüşüldü.

Yeni Dönemde, Yeni Müşteriler ve Yeni Talepleri Anlamak Önem Taşıyor

Küresel Tüketici İçgörüleri Araştırması sonuçlarına değinen PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü Lideri Adnan Akan, harcamalarını azaltmayı söyleyen tüketici oranının ikiye katlandığını belirterek, fiyat dengesi sağlanmasının ve müşteri deneyiminin güvenliğinin önem taşıdığını ifade etti. Akan “COVID19 sonrası mobilitenin ve teknoloji kullanımının daha da artacağını öngörüyoruz. Yapılan araştırmalar, müşterilerimizin; bakım, iyi olma hali ve inovasyona öncelik veren markalara sadık olacağını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde, maliyet kontrolü, verimlilik yaklaşımı, AI ve diğer yeni teknolojiler, deneyimin fiyattan alacağı pay, drone ile teslimatlar, bireyselleşen satışlar ve nakit kullanılmayan ödeme yöntemleri önem kazanacak.” dedi.

Tüm dünya perakende ticaret hacminin 16 trilyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Tekzen Ticaret ve Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, bu hacmin %20’sinin e-ticaret kanalında gerçekleştiğini ve 1,92 milyar kişinin e-ticaret kanalını kullandığını ifade etti. Gigin, Türkiye e-ticaret pazarının da önemli artışlar kaydettiğini, hacmin ilk 6 ayda %64 büyüdüğünü belirtti. Bu hızlı büyümenin sürekli olmayacağını beklediklerini belirten Gigin, gelecek dönemde yeni müşteri kitlesinin de özelliklerinin ve beklentilerinin ne olacağının iyi tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Gigin, şehirlerden kırsala geri göç, uzaktan çalışma oranının artması, demografik dağılımın değişmesi ve nüfus yaş ortalamasının yükselmesi gibi etkenlerle müşteri kitlesi ile alışkanlıklarının değişeceğini belirtti.

Pandemi döneminde gerek globalde gerek ülke çapında olumsuz yönde en çok etkilenen sektörün yeme içme sektörü olduğunu ifade eden d.ream CEO’su Umut Özkanca, gelecek dönemde alışveriş alışkanlıklarına dair bireysel verilerin takip edilmesinin büyük önem taşıyacağını belirtti.

Çok uluslu şirketlerin, her kültüre göre farklı davranışı harmanlayarak hayata geçirdiklerini vurgulayan Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş, bu dönemde teknoloji kullanımının hızla geliştiğini ve uygulamaya alındığını belirtti. Teması en aza indirecek satış ve ödeme yöntemlerinin tüm kategorilerde hızla hayata geçtiğini belirten Yurddaş, e-ticarette hem müşteri hem de çalışan açısından büyük değişim yaşandığını ve Türkiye’nin bu değişimlere çok açık olduğunu ifade etti. Yurddaş yeni dönemde; yakın yerlerden alışveriş, açıkhava alışveriş mekanlarının tercih edilmesi, ekonomik ürünlere yönelim, farklı ürün gruplarında beklenmeyen artışların görülmesi gibi yeni gündemlerin hayata girdiğini, aynı şekilde çalışanların taşıması gereken özelliklerde de farklılaşmalar gerekeceğini belirtti.

Pandeminin, iş yapış şekillerinde köklü değişimleri beraberinde getirdiğini belirten MediaMarktSaturn COO ve MediaMarkt Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım, en temel ihtiyaçlarda bile teknolojinin hızla hayata girdiğini, e-ticaretin de katlanarak büyüdüğünü ifade etti. Stok yönetiminde, teslimatta yeni kavramların oluştuğunu vurgulayan Gökyıldırım, normalleşmeyle beraber alışveriş deneyiminin de önem taşıdığını belirtti. İhtiyaca yönelik bir iletişimin ön plana çıktığını ifade eden Gökyıldırım, hijyenin bir standart haline geldiğini, çalışan eğitiminin büyük önem kazandığını, müşteri memnuniyetinde alışveriş yolculuğunun her noktasında iyileştirmelerin yapılmasının hayati olduğunu, e-ticarette bilimsel yaklaşımın ve doğru bilginin iletilmesi gerektiğini ve lojistikte hızın öne çıktığını ifade etti.

KoçSistem Genel Müdürü ve KoçDigital Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Karaca, yeni dönemde perakendecilerin gündeminde e-ticaret sistemlerini geliştirmek, ödeme sistemlerini güncellemek, müşteri deneyimini artırmak ve siber güvenliği güçlendirmek konularının yer alacağını belirtti. Doğru teknoloji ile tüm tedarik zincirinin yönetiminin daha da önem taşıyacağını belirten Karaca, bu yolla verimlilik artışı ve maliyet kontrolü sağlanacağının da altını çizdi.

10 Oturumluk Webinar Serisinde Sektörün Çeşitli Konuları Ele Alınıyor

Başta teknoloji, yapı market, mobilya, ev geliştirme, kişisel bakım, kozmetik, takı-aksesuar, hobi, oyuncak-kırtasiye, optik ve büyük mağazacılık olmak üzere modern perakendenin farklı alt kategorilerindeki öncü üyeleriyle, Türkiye genelinde yaklaşık 40 bin satış noktasında, 200 bin kişilik istihdamı ve 150 milyar TL’nin üstünde bir ciroyu temsil eden KMD tarafından düzenlenen 7. Perakende Teknolojileri Konferansı bu yıl her zamankinden farklı olarak dijitalleşen yeni formatıyla 10 oturumluk bir webinar serisi şeklinde katılımcılarıyla buluşacak. Oturumlarda sektörün birçok gündemine değinilecek ve değerli konuşmacılar ağırlanacak.

7 Ekim’de başlayan webinar serisinin ilk oturumunda sektörün önemli çatı kuruluşlarının başkanları konuşmacı olarak yer almış, gündemi değerlendirmişlerdi. Oturumda, perakende çalışanlarına da özverili çalışmalarından dolayı teşekkür gönderilmişti.

İlk oturum ardından webinar serisi 10 hafta sürecek ve her Çarşamba günü bir canlı yayınla gerçekleştirilecek. Konferansın diğer oturumlarında yeni nesil mağazacılıkta deneyim, globalde yaşananlar, dijitalleşen işlerin mevzuatı ve güvenliği, omnichannel ve e-ticaret çözümleri, insan kaynakları uygulamaları gibi konu başlıkları işlenecek ve sektörün önde gelen perakendecileri ile çözüm ortakları görüşlerini paylaşacak. Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da bir oturumda deneyimlerini ve öngörülerini paylaşacak.

7. Perakende Teknolojileri Konferansı’na KoçSistem co-sponsor, MediaMarkt tema destekçisi, Yapı Kredi Bankası tema sponsoru ve Intel de sponsor olarak destek veriyor. CEVA Lojistik, Esin Avukatlık Ortaklığı, GS1 Türkiye, Logo, Nebim, Obase, POS AŞ, Prisync, Rasyotek, Related Digital ve V-Count ise perakende çözümleriyle konferansta yer alıyor. Konferansın destekçi kuruluşları arasında TAMPF, AYD, GPD, TMD ve TURYİD bulunuyor.

Konferansın güncel içeriğine ve katılım detaylarına web sitesinden ve sosyal medya hesaplarımızdan erişebilirsiniz.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız