Perakende ve bilişim sektörünün profesyonelleri, 1 Ekim Salı günü Perakende Teknolojileri Konferansı’nda bir araya gelerek, sektörün güncel konularını ve yakın geleceğine ilişkin stratejilerini ele aldı.

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından 1 Ekim 2019’da düzenlenen “Perakende Teknolojileri Konferansı”nda perakende ve bilişim sektörlerine yön veren profesyoneller bir araya geldi. Bu sene altıncısı düzenlenen konferansın ana konusu, perakende sektörünün güncel konuları ve sektörün yakın geleceğine ilişkin stratejileriydi. Perakendenin tüm kategorilerinden profesyonellerle bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların ve girişimcilerin katılımcı olduğu konferansta önemli bir network ortamı oluşturuldu. 6. Perakende Teknolojileri Konferansı’nda maliyetlerin kontrolüne ve verimlilik artışına büyük katkı sağlayan teknolojik çözümler, perakende özelindeki örnekleriyle ele alındı.

Zor Dönemlerden Ülkemizin Dinamik Yapısı Sayesinde Çıktık
Konferansın açılış konuşmasını yapan KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, perakende ve bilişim sektörlerinin öncü isimlerini altıncı kez bir araya getirmekten onur duyduklarını belirterek sözlerine başladı. Türkiye çapında yaklaşık 6 bin satış noktasında 165 bin kişilik bir istihdam ve 100 milyar TL seviyesinde bir ciroyu temsil eden KMD’nin sektörün ve ülke ekonomisinin gelişimine katkısını artırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Gökyıldırım, “Hepimizin bildiği üzere 2019 yılında zor dönemlerden geçtik. Ülkemizin dinamik yapısı bu günleri atlatmada en önemli kaynak halini aldı. Genç ve dinamik yapımız, teknolojiye ve yeniliklere açık, hızlı adapte olan insanımız, zorlu koşullarda mücadele etmeye ve başarıya alışkın ticari yapılarımız sayesinde önümüzdeki dönemde ülkemizin daha güzel günler göreceğine inancımız tam” dedi.

Perakendeyi Etkileyen Birçok Faktör, Büyüme Hızımızı Kesti
Perakende sektörünün işleyişini etkileyen çok fazla faktör olduğuna değinen Gökyıldırım, “Finansman kaynaklarındaki değişiklikler, banka faizlerinin durumu, inşaat sektörünün ve ev satışlarının durumu, yeni evlilikler ve boşanmalar, kentlere veya köylere göçlerin durumu, mevsimlerin değişmesi gibi pek çok konu, bizleri farklı açılardan etkiliyor. Bunun yanı sıra bazı ürünlerdeki vergisel yükler, kredi kartı kullanımının sınırlandırılması veya taksit sıkıntısı gibi faktörler de işlerimizi etkiliyor. Geçen yılki hızlı dalgalanmalar yerini daha stabil bir ortama bıraksa da enflasyonun artık hayatımıza girdiğini de kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İlk yarıyılda gıdadışı perakendenin yüzde 22’lik büyüme gösterdiğini sözlerine ekleyen Gökyıldırım, enflasyon etkisi arındırıldığında bu büyüme oranının yüzde 2 seviyesinde kaldığının altını çizdi.

Kampanya Hassasiyeti Artıyor, Sepet Ortalaması Küçülüyor
Perakende sektörünün başrol oyuncusunun tüketici olduğunu ve son dönemde tüketici alışveriş alışkanlıklarının çok değişken olduğunu vurgulayan Gökyıldırım, modern perakendenin enflasyonu frenleme çabalarına da dikkat çekti. Gökyıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Her ne kadar frenlemeye çalışsak da yansıtmak zorunda kaldığımız fiyat artışları ancak kampanyalarla desteklendiğinde satışa dönebiliyor. Tüketicilerimizin fiyat ve kampanya hassasiyetinin arttığını görüyoruz. Ziyaretçi sayılarımızda ve sepet büyüklüklerinde de önceki senelere göre küçülme gözlemliyoruz. 2018 ve 2019’da maalesef yeni mağaza açma hızımız, dolayısıyla metrekare artışlarımız yavaşladı. Bunun yerine elimizdeki kaynakları daha verimli kullanarak tüketicimizi memnun etmek için çalıştık. Maliyetlerimizi kontrol altına almak, verimlilik projeleri geliştirmek, pazardaki payımızı ve beraberinde pazarımızı büyütmek için yeri geldiğinde karlılıklarımızdan vazgeçerek çalışmaya devam ediyoruz.”

Modern Perakende Kayıt Dışı ile Mücadelede ve Üreticiyi Desteklemekte Anahtar Rolde
Perakende sektörünün beraberinde birçok sektörü de etkileyen ve geliştiren geniş bir ekosisteme sahip olduğunu belirten Gökyıldırım, kayıtlı ciro, vergi geliri ve istihdam açısından önemli bir kaldıraç görevi gördüklerini ifade etti. Modern perakendenin aynı zamanda kayıt dışı ekonomi ile mücadelede önemli bir araç olduğunu vurgulayan Gökyıldırım, “Kanun yapıcılarımız tarafından sektörümüze dair düzenlemeler yapılırken bizleri güçlendirmenin toplam ekonomiye de faydası olduğunun hep akılda tutulmasında fayda var. Bazen ani yapılan uygulamalar mesela taksit sayısının azaltılması, kredi kartı kullanımına sınırlama getirilmesi gibi, tüketiciyi zor duruma sokuyor ve alışverişin merdiven altına kaymasına dolayısıyla da vergi kayıplarına sebep olabiliyor” dedi.

Perakendenin tüketici ile üretici arasında köprü vazifesi gördüğünü ve üreticilerin ürün ve hizmetlerini son kullanıcıya ulaştırırken aynı zamanda tüketiciden alınan geri bildirimleri de üretim kanadına aktararak hacmin genişlemesini ve güncel tutulmasını sağladıklarını belirten Gökyıldırım, üreticilerin hem iç hem de dış pazarlarda aktif rol almalarına imkân sağladıklarını ifade etti.

Perakende sektörünün, fiyat ve kalite avantajı sağlayan tüm ürünlerde küçük-büyük her ölçekte üreticiyi destekleyen, hatta onların yurtdışında önünü açan bir rolü olduğunu belirten Gökyıldırım, “Global perakendecilerimizin hepsi, buradaki satın alma ofisleri aracılığıyla tüm dünyaya ürün tedarik etmekte, ihracata önemli katkılar sağlamaktalar. Bunlar, perakendenin pek de görünmeyen, ama altının çizilmesi gereken faydaları” dedi.

Faizlerle Birlikte Kart Komisyonları da Gerilerse, Ekonominin Canlanması Daha Hızlı Olur
Faiz oranlarının gerilemesinin ekonomiye olumlu katkısı olacağını beklediklerini ifade eden Gökyıldırım, kart komisyonlarında da düşüş için adım atılmasını beklediklerini belirtti. Kampanya hassasiyeti artmış olan tüketiciye avantajlı imkanlar sunmak için kart komisyonlarının önemine dikkat çeken Gökyıldırım, “Hem tüketicimizi mağazalarımıza çekmek ve onları kaybetmemek hem de rutin operasyonumuzu sürdürebilmek amacıyla, tedarikçilerimizle veya iş ortaklarımızla bir araya gelerek farklı kampanyalar yaratmak zorunda kalıyoruz. Burada önemli bir enstrüman olan kredi kartı kullanımında, bankaların bizden aldığı komisyon oranları önemli bir rol oynuyor. Faiz oranlarındaki gerilemeye paralel olarak bu komisyonlarda da bir düzenleme gelmesi, bizlere de tüketicimize daha uygun fiyatlar sunmamız açısından kolaylık sağlayacaktır” dedi.

Perakende Sektörünün Öncü İsimleri, Zengin Bir İçerikle Konferans Sahnesinde
Perakendenin tüm kategorilerinden profesyonellerle bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaları ve girişimcileri bir araya getiren tek etkinlik olan “6. Perakende Teknolojileri Konferansı” bu doğrultuda erken saatlerde MeeTech adı verilen mini tanışma toplantıları ile başladı. 60 saniyelik mini toplantılarda teknoloji ile ilgilenen yaklaşık 60 girişimci, KMD Yönetim Kurulu üyeleri başta olmak üzere perakende sektörünün öncü isimleri ile tanışma fırsatı yakaladılar.

“Araştırma 4.0” başlığı ile düzenlenen panelin ilk bölümünde Nielsen Türkiye’nin Genel Müdürü & Perakendeci Hizmetleri Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, Nielsen Türkiye Tüketici Araştırmaları Operasyon Direktörü Murat Kutlu, Nielsen Türkiye Tüketici Araştırmaları Direktörü Nur Serenli, veri işleme teknolojileri, veri kalitesi ve güvenliği alanlarında hızla verimlilik fırsatları sağlayan Endüstri 4.0’ın kaldıraç etkisini anlatarak; datanın bilgiye, içgörünün öngörüye dönüşmesi yolculuğunu yeni nesil çözümleriyle paylaştı.

“Perakendede Veriye Dayalı Dönüşüm ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar” oturumunda, Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal, veriye dayalı dijital dönüşümün perakende sektörüne etkisi nedeniyle yeniden yapılandırılması gereken süreçleri dünyadan örnekler vererek anlattı.

“Ne Zaman Hangi Teknoloji: Hızlı Bir Müşteri Deneyim Yolculuğu” isimli sunumu ile Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Danışmanı Uğur Özmen, müşteri deneyim yolculuğunun hangi aşamasında hangi teknolojilerin kullanılabileceğine dair aydınlatıcı sunumunu katılımcılarla paylaştı.

“İşimizin Kalbinde ‘İnsan’ Var” paneli ile dikkat çeken Arçelik Pazarlama A.Ş., Grundig Türkiye Grup Yöneticisi Handan Abdurrahmanoğlu, beklentilerin sürekli yükselmesi ile değişen müşteri davranışlarının perakende dünyasını nasıl etkilediğine ve Arçelik Omnichannel pazarlama stratejisi ile tüm platformlarda, online ile offline arasındaki entegrasyonu nasıl sağladıklarını aktardı.

Çözüm oturumlarının birinci bölümünde 3 farklı oturum ardı ardına gerçekleştirildi. “Dijital Perakende İçin En Kritik 5 Makro Trend” başlıklı sohbette, Inveon Kurucu & CEO’su Yomi Kastro ve Zorluteks Pazarlama Genel Müdürü Dr. Erkmen Onbulak, perakendede dijitalleşmeyle çarpan etkisi yaratmak için yakalanması gereken en kritik 5 makro trendi konuştular.

“Müşteriye Özel Kişiselleştirilmiş Kampanyalar ve Sadakat Yönetimi” başlıklı konuşmasında Nebim Genel Koordinatörü Sedat Taşçı ve Kiğılı Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Direktörü Gürkan Taşkıran hazır giyim perakendesine özgü sadakat programlarının özelleştirilmesine dair projelerini anlattı.

“Yeni Nesil Teknoloji Asistanı” oturumunda İntel Türkiye Perakende Satış Direktörü Koray Yıldız ve Teknosa Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Doğa Oran, günümüz tüketicilerinin online ve offline alışverişte kesintisiz, entegre ve kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşamak istediğine değinirken, Teknosa ve Intel’in geliştirdiği yapay zekâ destekli yeni nesil teknoloji asistanı “AraTara” sayesinde bilgisayar satın alma sürecinin tüketici için eğlenceli ve kolay bir hale geldiğini paylaştılar.

“Operasyon Yönetiminde Yeni Çağ: Herkese Bir Kişisel Asistan” oturumunda Maple Kurucu Genel Müdürü Demir Gönenç ve Sephora Türkiye IT Müdürü Burak Öztürk bir araya geldi ve alışverişlerde büyük kolaylık sağlayan asistanlık çözümlerini anlattılar.

“KVKK Kapsamında Veri Güvenliği ve Hukuki Belirsizlikler” başlıklı konuşmada Rasyotek Kurumsal Satış Müdürü Erdi Uysal, Rasyotek Siber Güvenlik, Veri Koruma ve Teknoloji Birim Müdürü Erdem Gönenç ve Rasyotek Avukatı Safa Ekşi, 2016 yılında yürürlüğe giren KVKK konusunda firmaların sorumlulukları ve bir süredir sıklıkla gündeme gelen VERBİS, açık arıza, GDPR, aydınlatma metni ve anonimleştirme gibi tanımları anlattılar.

“Zihnin Geleceği”nde Nöro Sağlık Beyin Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Kurucusu Uzm. Dr. Kerem Dündar zorunluluk, sorumluluk dengesinde insan zihninin nasıl evrimleşeceğini katılımcılara aktarırken, sektörün bu konudaki ihtiyaçlarına ve yapılması gerekenlere değindi.

“Perakende Sektörü ve Yeni Nesil Girişimcilik” oturumunda MediaMarkt İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, Özyeğin Üniversitesi Girişimci Kurumlar Platformu Kurucusu ve Core Strateji Kurucusu İhsan Elgin, Bagaj Kurucu Ortağı Deniz Dileköz, Poltio Kurucu Ortağı Banu Kantarcı ve Pegneon İş Geliştirme Müdürü Efi Papachristou, MediaMarkt Startup Challenge, MediaMarkt’ın girişimcileri cesaretlendirdiği ve ödüllendirdiği bir yarışma ile katılımcıların karşısındaydı.

Konferansın öğleden sonraki akışı, çözüm oturumlarının ikincisi ile devam etti. “Kiranızı Yönetin, Verimliliğinizi Arttırın”da Obase İş Uygulamaları Grup Yöneticisi Okay Akdeniz ve FLO Yazılım ve İş Geliştirme Direktörü Özcan Ayyıldız kira yönetim çözümü ile operasyonlarda nasıl katma değer yaratılabileceğini ele aldı.

“Perakende Lojistiğinde Satış Arttıran Özel Hizmetler” oturumunda Ceva Satış ve İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Murat Karadağ ve n11.com Tedarik Zinciri ve Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Ramazan Altınay perakendecilerin satışlarını arttırmaya yönelik özel lojistik hizmet çözümlerinin neler olduğuna değindi.

“Online Geçişin En Etkili Yolu” başlıklı son çözüm oturumunda Arvato Supply Chain Solutions Stratejik Müşteri Yönetimi Direktörü Deniz Özgören ve Sephora Türkiye Pazarlama & E-ticaret Direktörü Ayça Kaya, Arvato Supply Chain Solutions ve Sephora’nın Türkiye online operasyonlarında kurdukları partnerliği anlatmalarının yanı sıra bu başarılı yolculukta edindikleri başarı anahtarını katılımcılarla paylaştı.

Konferansta perakende ve teknoloji gündeminde yeni yer edinmeye başlayan trendler de ele alındı. “Perakende İçin E-Spor Bir Fırsat mı?” oturumu, Intel Türkiye Perakende Satış Direktörü Koray Yıldız moderatörlüğünde gerçekleşirken Teknosa Kategori Grup Müdürü Cenk Yenginer, ESL Türkiye ve Ortadoğu Bölge Müdürü Gökhan Kazar ve Oyun Tasarımcıları Geliştiricileri Yapım ve Yayıncıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tansu Kendirli, “e-spor nedir?”, “Dünyada ve Türkiye’de gelişimi nasıldır?”, “Neden ve nasıl e-spor’u işimde kullanabilirim?” sorularının yanıtlarını verdiler.

“Türkiye’nin Geleceği Parlaktır” ise günün kapanış oturumu idi. Akademisyen, Ekonomist ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin, küresel tehditler ve avantajlar ışığında “Türkiye ekonomisi ve Türk insanının fırsatları değerlendirmesi için neler yapması gerekir?” ve “Değişen tüketici tercihleri ve nesiller arası farklar işlerimizi nasıl etkileyecek?” sorularına yanıt verdi.

Sektöre Katkı Sağlayan Yeni Teknolojilere Ödül
Bu sene üçüncü kez düzenlenen PE-TEK Perakende Teknolojileri Ödülleri programına başvuran teknoloji çözümleri arasından ödüle layık görülen firmalar da konferansta ödüllerini aldılar.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız