Perakende sektörünün önemli oyuncularının üye olduğu Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) sektörün gündemini takip eden etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Perakendede Sürdürülebilirlik Sempozyumu”nda perakende sektörünün gündeminde yeni öncelik olarak belirlenen sürdürülebilirlik alanındaki örnek uygulamalar paylaşıldı.

Tüm dünyanın gündeminde olan sürdürülebilirlik konusu hemen hemen her sektör için büyük önem taşıyor. Sürdürülebilirlik konusunda müşterinin de algısı her geçen gün artıyor. Buna uyum sağlamak için perakende sektörü çeşitli çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bu yıl 3 kez gerçekleştirilen Perakendede Sürdürülebilirlik Sempozyumu da bu çalışmalardan biri. Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Gıda Perakendecileri Derneği’nin (GPD) birlikte düzenlediği Perakendede Sürdürülebilirlik Sempozyumu’nda bu yıl da perakendede yapılanlar örnekleriyle ele alındı. Sempozyumda, perakendenin farklı kategorilerinde yürütülen çevre, enerji, yönetim konularındaki sürdürülebilirlik projelerinin detaylarının yanı sıra yeni oluşumlar ve örnek uygulamalar hakkında bilgi aktarıldı.

Sempozyumun açılışında konuşmasını yapan GPD-KMD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Filiz Ecet, her iki derneğin üyelerinin kurumsal perakendeciler olduğunu ve sürdürülebilirlik çalışmalarının üyeler tarafından sahiplenilerek desteklenmesinin sevindirici olduğunu belirtti. Ecet, komite çalışmaları sonucunda bir sempozyum düzenlenebilmesinin de sektör için değer yarattığını vurguladı.

KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım ise perakende sektörünün, topluma en yakın sektörlerden biri olması bakımından çevre bilincinin oluşturulması için büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu nedenle 5 Haziran Çevre Günü’nü de sahiplenerek çevreyi ve dünyayı korumaya yönelik aktiviteleri yoğunlaştırmayı, gelecek senelerde daha kapsamlı projeler üretmeyi hedeflediklerini belirten Gökyıldırım şöyle devam etti: “Tüketicinin yön verdiği bir sektörüz ve tüketicimizin sürdürülebilirlik kavramındaki algı değişimine perakendeciler olarak mutlaka ayak uydurmak zorundayız. Bu değişim için çok büyük yatırımlar yapmaya da gerek olmayabiliyor. Çok ufak değişiklikler ve yatırımlarla da eğer sürdürülebilir kılabiliyorsak, çevreye, kaynaklarımıza, toplumumuza fayda sağlayabiliyoruz.”

DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ GEREKLİ

Sempozyumun ilk bölümünde genel olarak sürdürülebilirlik kavramı ve güncel gelişmeler ele alındı. “Sürdürülebilirlikte Çağdaş Kimlik ve Nudge Tasarımları” başlıklı konuşmasıyla Baltaş Grubu Eş Başkanı Prof. Dr. Zuhal Baltaş, doğanın, yeryüzündeki yaşamın temeli ve tüm canlıların ortak evi olduğunu keşfetmekte insanoğlunun oldukça geciktiğini ifade ederek, sadece son 50 yılda sürdürülebilir olmayan yaşam tercihlerinin, doğanın üçte ikisini geri dönülemez bir biçimde tahrip ettiğini ifade etti. Baltaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bağlamda nudge, davranış değişikliğine imkân veren yeni bir müdahale yöntemidir. Evrensel değerler temelinde, bilimsel araştırmalarla ortaya konmuş yararlı davranış seçeneklerinin tercih edilmesini amaçlar. Seçim özgürlüğünü koruyan, gönüllü davranış değişikliği tasarımları ile ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmaya sürdürülebilir katkı sağlar.”

Son dönemde bireysel çabalarıyla çevreye yaptığı katkılarla dikkat çeken Rasim Uyan, “Tek Kişilik Dev Çevre Hareketi” başlıklı konuşmasıyla gerçekleştirdiği projeleri paylaştı. Uyan, bireysel hareketlerle bile çevreye ne derece önemli katkılar sağlanabileceğinin ve sürdürülebilirlik projelerinin mutlaka çok maliyetli işler olması gerekmediğinin çarpıcı örneklerini verdi.

PERAKENDEDE İŞ MODELİ OLARAK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sempozyumun ikinci bölümünde ise perakende sektörüne dair örnek çalışmaların sunumu yapıldı. Nielsen Gıda Sektör Lideri Elçin Deryal, “Türkiye’de Alışverişçi Dönüşümü ve Bireysel Sürdürülebilirlik Anlayışı” başlıklı konuşmasında, Türkiye’deki kültürel ve çevresel değişim dinamiklerinin, alışverişçinin doğasındaki değişimlerin ve ayrıca dijital değişimin altını çizdi.

MediaMarkt Sürdürülebilirlik Yöneticisi İlker Kurtuluş, “Global Sürdürülebilirlik Hedefleri ve Yerel Uygulamalar ile Desteklenmesi” başlıklı konuşmasında MediaMarkt Türkiye’nin sürdürülebilirlik çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Tchibo Türkiye Stratejik Planlama ve Pazarlama Direktörü Ceyda Kaptan ise “Tchibo’da Sürdürülebilirlik” başlıklı konuşmasıyla marka özelinde örnekler sundu. Akmerkez Genel Müdürü Murat Kayman ve Ek Biç Ye İç Genel Koordinatörü ve Permakültür Tasarımcısı Aycan Tüylüoğlu ile birlikte “Kentte Sürdürülebilir Hayat Nasıl Kurgulanır?” sorusuna cevap arayarak “Akmerkez’de Terasta Tarım Örneği” hakkında bilgiler paylaştılar.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız