Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) tarafından yedinci kez düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nın 18 Kasım Çarşamba günü gerçekleştirilen altıncı oturumunda, alışveriş deneyiminde önemli bir rol oynayan omnichannel uygulamalarının geleceğine değinildi. Değişen alışveriş davranışları, tüm kanallarda sürekli bir gelişimi ve yatırımı zorunlu kılıyor. Talepleri ve beklentileri artan müşterinin ihtiyaçlarını karşılamanın en önemli yolu, omnichannel çözümlerinden geçiyor.

MediaMarktSaturn COO ve MediaMarkt Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım moderatörlüğünde Boyner CEO’su Eren Çamurdan, POS A.Ş. Yazılım Hizmetleri Müdürü Erkut Erdemir, Logo Perakende Çözümleri Satış Direktörü Kutadgu Arslan, Nebim YK Üyesi Murat Demiroğlu ve Paynet CMO’su Serra Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleşen oturumda “Yeni Normalde Omnichannel Başrolde” başlığı ele alındı.

MediaMarktSaturn COO ve MediaMarkt Türkiye CEO’su Yenal Gökyıldırım, teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla beraber, müşterinin fiziksel ve online mağazada aynı hizmeti beklediğinin, iki kanal arasında geçişlerin aksamadan yapılması gerektiğinin ve bütünleşik yönetimin öneminin arttığının altını çizdi. Kanalları geliştirmenin en önemli ayağının müşteri geribildirimleri olduğuna da dikkat çeken Gökyıldırım, bu iyileştirmeler sayesinde tüm süreçlerin sürekli gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Yakın gelecekte online payının daha da artacağını beklediğini belirten Gökyıldırım, bununla beraber diğer kanalların da sürekli gelişmeye ihtiyacının olacağını vurguladı. Gökyıldırım, aynı zamanda online satışlarda da alışveriş davranışlarının sürekli değiştiği, yeni uygulamalarla deneyim yaşatmanın farklılaştığını belirtti.

Boyner CEO’su Eren Çamurdan, perakendede başrol oyuncusunun müşteri olduğunu vurgulayarak, çok kategorili perakendecilerde müşteri taleplerinin de artarak çeşitlenebildiğini, beklentilerin de yüksek olduğunu belirtti. Geliştirme projelerinde müşterinin olası taleplerinin bile değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Çamurdan, buna uygun doğru teknoloji altyapısının hem verimlilik hem de karlılık sağladığını söyledi. Fiziksel mağazaların artış hızının, online kanala göre daha yavaş olduğunu belirten Çamurdan, bunun mağaza kapanması olarak algılanmaması gerektiğini, perakendenin her zaman müşteriyle fiziksel temasa ihtiyaç duyacağını vurguladı. Fiziksel mağazaların, satış çeşitliliği ve satış sonrası hizmetler için mutlaka operasyonda olması gerektiğini vurgulayan Çamurdan, kanalları birbirinden bağımsız değil bütünleşik olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi. Online kanalın büyümesinin sektöre yeni avantajlar da getirdiğini ifade eden Çamurdan, 4,5 milyon yeni kredi kartı kullanıcısının perakendenin gelişimi için önemli bir rakam olduğunun altını çizdi.

POS A.Ş. Yazılım Hizmetleri Müdürü Erkut Erdemir, her kanalda müşteri memnuniyetinin sağlanması ve artmasının yolunun verinin doğru işlenmesinden geçtiğini belirterek, doğru çözümler kullanılmasının rekabet gücünü de arttırdığını belirtti.
Logo Perakende Çözümleri Satış Direktörü Kutadgu Arslan, dünyada dijital dönüşümün hızlanmasında pandemi döneminin büyük önem taşıdığını ifade ederek, geleceği öngörerek yapılan doğru planlamanın işleri kolaylaştırdığını vurguladı. Arslan, trendleri izlemenin ve ihtiyaçları doğru belirlemenin, buna uygun dönüşümü sağlamanın büyük önem taşıdığını belirtti.

Nebim YK Üyesi Murat Demiroğlu, e-ticarette kaynakların kullanımında optimizasyona dikkat çekerek pandemi gibi beklenmeyen dönemlerde hızlı çözüm geliştirmenin hayat kurtarıcı olduğunu belirtti. Tüm kanalları entegre edebilen, farklı mağazaların kazançlarını da paylaştıran çözümlerin hem müşteri ihtiyaçlarının karşılanması hem de çalışanların motivasyonu açısından önem taşıdığını ifade eden Demiroğlu, uzaktan satış çözümleriyle de müşteriye farklı alışveriş deneyimi yaşatılabildiğini vurguladı.

Paynet CMO’su Serra Yılmaz, alışverişin önemli bir adımı olan ödeme yöntemleri konusunda da dijitalleşmenin hızla geliştiğini belirtti. İşletmeler, müşteri veya finans kuruluşları ile perakendeci arasındaki para ilişkisini geliştirirken, teknolojik yeniliklerin hızla sisteme dahil edildiğini belirten Yılmaz, gelecekte temassız ödeme sistemlerinin her alanda daha da yaygınlaşacağını beklediklerini ifade etti.

Cevap Ver

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız